Min lille nyttårstale....

2008 has been a terrible year... sånn skulle jeg egentlig åpne talen min med. Men, skal jeg egentlig det. Det blir jo j*vlig dumt å fokusere bare på det, jeg får skille litt fra hverandre.

Det som har vært utrolig trist er at Kaos måtte avlives i høst. Han hadde en fin sommer sammen med Irish, men når sommeren nærmet seg slutten ga han uttrykk for at det begynte å gjøre veldig vondt i ryggen hans, og jeg måtte ta den vonde beslutningen. Men det var bra for han!! Men jeg savner han veldig. I fjor på denne kvelden, satt han og jeg ute i over en time og holdt øye med hestene - OG så på fyrverkeriet sammen. I dag blir det uten han. Så jeg får gå og se på fyrverkeriet alene i kveld, Marthe tør ikke og Per gidder ikke. Selvom det er fint og se på, så er jeg egentlig veldig imot det. Det er det mest dyreuvennlige som finnes. Irish vandrer rundt i stuen med flate ører og syntes alt er litt ekkelt. Nede i stallen har vi tettet vinduene, satt på ganske høy lyd på radioen samt at lyset står på. Hestene har fått mat nå, og de får en ny foring kl 23.30, men nå har det søren meg smelt siden kl 18 og både Embargo og Frilla er ganske stresset allerede. Alle står med grime på og leietauene klare ved hver boks. Og vi har blitt enige om hvilke paddocker som skal brukes ved en evt brannevakuering. Fordelen med stallen vår er at det er stålplater på taket. En annen fordel er jo at det IKKE skal sendes opp raketter med styrepinner. Liksom det ja, ser ut og ser det fyker i alle retning - særlig bare bakkebatterier ja!!!

Min vakre Kaos
verdens vakreste gutt

Unik ble halt på senhøsten, det var forkalkninger i forbeina, i kodene. Og det skulle være en smal sak og ordne, sprøyte, noen uker hvile og så igang igjen. Men den gang ei, han reagerte allergisk på sprøytingen i den ene koden og ble mere halt enn han noen gang har vært. Jeg har så vidt begynt å få han igjan igjen nå, men det tar tid, for han er for sprek til ris rolig og avslappet. Han skal skrittes og traves rolig, men det er ikke så lett når han bare skal kødde og løpe av gårde med hodet i været hver gang han ser en fugl, hører en grein knekke, ser et menneske på 100 m hold osv. Men har begynt å longere han i trav, så får han hvertfall ut litt futt.
Jeg har også kommet frem til at jeg har for mye hest, og har tenkt å gjøre noe med det. I morgen reiser Al til Drøbak. Dama til Erlend skal ha han på for en stund. Og han selger han om det dukker opp noen interessenter. Det blir veldig trist når han drar, men deilig med mindre å gjøre. Al har slitt med sure stråler i tre høver, og vi har hatt omfattende opplegg for å få orden på det. Petter smed har samarbeidet med veterinærene på vethøyskolen og han er forhåpentligvis på bedringens vei nå. Han går foreløpig med plater med kobbersulfat i, så det er litt tidlig å si om det er helt bra enda. Han har vært litt vanskelig med hovstell i det siste, men jeg syntes det begynner å bli bedre igjen nå. Løfter høvene hans hver dag, og han godtar det stort sett greit, bare jeg ikke tar "versting"hoven først.
Fordelen når Al drar er at jeg får mye mer tid til Unik og rehabeliteringen hans. Til søndag drar også Embargo og Frilla tilbake til Tomb, og da er det bare tre hester igjen her. De siste to mnd har jeg hatt fem her. Det blir stor forskjell på tidsbruken. Kommer til å stenge av lillestallen og flytte Arina og Vienna inn til Unik. Så kommer jeg til å avertere utleie av to bokser.

Unik kommer nok til å savne Al han også
img5724

Vienna ble halt (gammel senebelastningsskade) i våres, og har hatt fri helt frem til for en mnd siden. Jeg har påbegynt ridning på henne, men gamlemor (som kostet meg mange tusen K i sommer for bedekning - uten å bli drektig) har blitt veldig vant til å ha fri, så hun er litt heavy for ungene og ri, men grei for meg. Det går seg nok til. OG jeg får også bedre tid til henne nå.

Arina er Viennas faste følge, og bryter seg ut av alt som heter paddocker om Vienna tas inn uten henne...
img5681

Irish har hatt fin utvikling dette året, hun har gjort en masse bra utstilinger, og status i dag er 6 BIR valp, i BIR junior, to HP, to CK og to Cert - hvor det ene er et stor-Cert. I tillegg fikk hun excellente på verdensutstillingen i sverige samt 2. beste tispe på spesialen samme sted. Hun har (pga utstillinger) hatt kennelhoste to ganger, heldigvis uten at hun har vært spesielt syk. Det triste er at faren hennes døde brått bare tre år gammel av hjertefeil som kalles SAS. Dette er en arvelig sykdom og Irish kan være bærer og/eller også syk. Dette får vi vite om ca 2-3 måneder. Da skal hun hjertescannes, og da får vi endelig svar. Pr nå så er det ikke noe ulyd i hjertet hennes, og det er positivt. Skulle hun ha sterk grad av SAS, vil hun (selvfølgelig) ikke brukes i avl, og hun kan dø uten forvarsel. Så jeg krysser fingrene for scanningen.

Det er stygt å gjeipe Irish ;o)
img9747

Hugo har egentlig bare blitt bedre og bedre i beinet sitt. Han har hatt mye styr, med tre operasjoner, mange besøk hos veterinær Magnus og et enormt forbruk av sårmateriell såsom bandasjer, salver, antibiotika og saltvannsløsning. Men han har fortsatt på seg skjerm på natten og bandasje på dagen.

Like kul og rolig som alltid
img9598

Jeg skal ikke plage dere med andre ting som har skjedd - det for holde med dyra ;o), men som sagt i starten - det har vært litt strevsomt. Men alle er hvertfall friske og i orden her. Marthe bor på internat på skolen sin og Maiken og Daniel bor hos faren sin.

For 2009 har jeg følgende planer - jeg skal få Unik skikkelig i gang igjen, Irish skal bli champion (hehe) og forhåentligvis få valper, jeg skal ha en Bordeaux-valp til ( i følge Per skal vi ha en fra utelandet ;o) og kanskje vi skal prøve å få parret Hugo med en tispe vi kjenner så vi får en sønn etter han. Og hvis det blir valper på Irish, så skal vi også ha en valp etter henne. Ha ha - det blir tilsammen fem hunder totalt i løpet av 2009 det ;o))) Jeg skal bli mere strukturert enn det jeg er nå, flinkere til å følge planer jeg legger opp - dvs at jeg skal lage ukesplaner... Jeg skal stille Irish så mye jeg kan, samt hvertfall få henne til kl 1 i lydighet. Jeg skal bli lydighetsinstruktør kl 1 (hehe - blir sannsynligvis det i januar da - såsant jeg ikke stryker da ....) Også skal jeg male begge stallene innvendig og fikse gjerdene til paddockene. Vi har også satt av 20 mål til ekstra beiter - de skal også gjerdes inn. Også skal jeg ha meg en fullblodshoppe (enten kjøpe, men helst låne)  og sette føll på henne med Picez til Johnsingene fra Halden.

Bildet er rappet fra Halvard Johnsen - to avkom etter Picez - ikke rart jeg vil ha en sånn.
n5240616168163814656

Godt nytt år alle sammen - og ikke lag for mange nyttårsønsker og -forsetter, da blir det bare så mye og holde styr på.

AG, som nå går ned i stallen og passer på hestene sine ;o)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits